29. 12. 2016

Ali steklokeramična ali indukcijska plošča?


Kaj izbrati – indukcijsko ali steklokeramično kuhališče?

Že kar nekaj časa so gladka črna steklena kuhališča »in« v modernih kuhinjah. Poleg črnih so v zadnjem času na voljo tudi v drugih (svetlejših) odtenkih, vendar pa na oko ne morete ločiti steklokeramičnih od indukcijskih kuhališč. Zunanji videz je povsem enak, vendar pa je tehnologija, ki se skriva spodaj povsem drugačna. Naj predstavimo obe, da se boste lažje odločili za nakup tiste, ki bo najbolj ustrezala vašemu načinu življenja in vaši novi kuhinji.

Kakšne so osnovne razlike med indukcijsko in steklokeramično ploščo?

Pri steklokeramičnih ploščah gre za segrevanje plošče s pomočjo električnega grelca nameščenega nekaj milimetrov pod stekleno površino. Toplotna prevodnost je pri steklu učinkovitejša kot pri grelnih ploščah iz kovinskih litin električnih kuhališč, zato je steklokeramična plošča vsaj 20 % varčnejša pri porabi elektrike.
Tehnologija pod indukcijskimi kuhališči pa deluje na povsem drugačnem principu – nima klasičnega grelca, ampak magnetno tuljavo, ki se vklopi le ob stiku z magnetno prevodnim dnom posode, zato se lahko inducira električni tok in prične segrevanje. Ogreva se samo tisti del steklene plošče, ki je v stiku z magnetom, zato so toplotne izgube manjše in je plošča v bližini posode le topla in ne žari kot na steklokeramičnem kuhališču (kjer vidimo segreto površino, ker je rdeče barve). Ker so posode različnih oblik in velikosti, je potrebno upoštevati, da mora dno posode zavzeti vsaj 1/3 kuhalne cone indukcijskega kuhališča, sicer se magnetno delovanje ne bo sprožilo.
Reguliranje jakosti delovanja je pri obeh ploščah enak, vzdrževanje je podobno, le da pri indukcijskih površinah ne boste potrebovali strgala za zapečene ostanke hrane po kipenju, saj se plošča ob odmiku posode iz kuhališča ugasne in je le topla, ne žareča, zato se ostanki hrane ne morejo »zapeči« na površino.

Kako se odločiti, katero kuhališče izbrati?

Karkoli izberete, pravzaprav ne morete zgrešiti. Če se težko privadite spremembam pri načinu kuhanja, potem je bolj varna izbira steklokeramična plošča. Verjetno ima na izbiro vpliv tudi cena – ta je pri steklokeramičnih kuhališčih nižja kot pri indukcijskih kuhališčih. Videz je skoraj povsem enak, poraba elektrike pri indukciji pa nižja. Vzdrževanje je zelo podobno: obe plošči je po uporabi potrebno dodobra očistiti in do gladkega spolirati, sicer se lahko zaradi slabega stika med posodo in površino pojavijo težave pri kuhanju (predvsem pri indukciji se lahko zgodi da zaradi umazanije ne prime magnetno polje in je kuhanje onemogočeno) in večje toplotne izgube.

Naj vam pri izbiri pomagata še mnenji strank, ki sta poskusili obe plošči in izbrali vsaka svojo:

»Preskusila sem obe in se odločila za indukcijsko kuhališče. Prepričala me je predvsem hitra odzivnost zmanjševanja in povečevanja moči delovanja in hitrost kuhanja – ne morem verjeti, da liter vode zavre v dobri minuti! Moj tempo življenja je res hiter in če želim preživeti kakovosten čas s vojimi otroci, si želim čim manj časa po nepotrebnem zapraviti v kuhinji. Res je, da se bom hitrejšega pripravljanja hrane morala še privaditi in se predvsem na kuhanje bolj pripraviti v naprej, a bom na koncu hitreje pripravila obroke za svojo družino. In ker sem ravno na novo opremila celo kuhinjo nimam težav z lonci z magnetnim dnom, zato nimam nepotrebnih stroškov z nakupom nove posode. Za tiste, ki vedno lovite čas, toplo priporočam!« (Mateja, 34 let, Ljubljana)

»Na testu kuhalnih plošč me je bolj navdušila steklokeramična plošča, ker deluje zelo podobno kot električna, ki jo imam doma. Navdušena sem nad gladko površino kuhališča, ki ga je povsem enostavno očistiti s krpo, brez da se umazanija zatika za robove okoli plošč. Ker imam v omari cel kup posode, za katere nisem prepričana, ali imajo magnetno dno, sem se odločila za steklokeramično kuhališče, saj na njem lahko kuhaš v vseh vrstah posode, tudi v stekleni ali porcelanasti. Navajena sem svojega tempa pri pripravljanju hrane in kuhanju, zato mi hitenje pri kuhanju na indukcijski plošči ni bilo najbolj blizu. Za pripravo dobre hrane si rada vzamem čas, saj kuham z ljubeznijo.« (Jožica, 62 let, Koper)