29. 12. 2016

Nekaj idej za pripravo prazničnih dobrot


Prazniki so tik pred vrati, zato je zdaj pravi čas za kak fantastičen recept za praznične dobrote. Ob praznikih pomislimo na nekaj sladkega in dišečega, kajne? Zato smo danes za vas izbrali 2 čudovita recepta praznično obarvanih dobrot:

  • Vročo čokolado s cimetom in
  • Dišeče vaniljeve rogljičke.


Vroča čokolada s cimetom

Za pripravo slastne domače vroče čokolade s cimetom potrebujete le nekaj osnovnih sestavin (sestavine so navedene za veliko skodelico za eno osebo, zato glede na število oseb, količine povečajte):

  • 2 dcl mleka,
  • 0,2 dcl sladke smetane,
  • 1 poravnano žlico koruznega škroba,
  • 1 zvrhano žlico kakava v prahu (če želite belo vročo čokolado, to izpustite in za pol žlice povečajte količino škroba)
  • 20 g vaše priljubljene čokolade (črne, mlečne ali bele),
  • ščepec cimeta,
  • sladkor po okusu (lahko uporabite tudi kakšno bolj zdravo sladilo ali med).


Postopek priprave:

Mleko in sladko smetano zlijte v kozico, dodajte nalomljeno čokolado in jo postavite na kuhališče na srednjo temperaturo, da se vsebina segreje in čokolada stopi. Mešajte z žlico ali metlico, da se čokolada ne prime na dno. Posebej v posodi zmešajte suhe sestavine: kakav v prahu, škrob, cimet in sladkor. Povežite jih z nekaj žlicami mleka iz kozice in nato pri stalnem mešanju vlijte v kozico. Če si boste pomagali z metlico, se boste izognili nastanku grudic. Po nekaj minutah kuhanja se bo mešanica zgostila. Vročo čokolado le še nalijte v skodelice in postrezite. Domačo vročo čokolado je res enostavno pripraviti, zato boste lahko še danes uživate v skodelici prave dišeče vroče čokolade in res postavite piko na i prazničnemu vzdušju.

Dišeči vaniljevi rogljički
Burbonska vanilija ima res tisti pravi vonj, ki nas lahko ponese na drug kraj. Krhki piškoti z omamnimo vonjem vanilije imajo svojstven položaj med prazničnimi prigrizki, zato so pogosto na krožnikih. Kroži več receptov, ki se v podrobnostih malenkost razlikujejo, vsi pa vključujejo bistveno sestavino iz imena – vanilijo.
Za slastne vaniljeve rogljičke potrebujete naslednje sestavine:

  • 250 g moke,
  • 200 g mehkega masla (nekaj ur ga pustite na sobni temperaturi),
  • 100 g mletih orehov,
  • 70 g sladkorja,
  • semena enega stroka burbonske vanilije ali velika žlica vanilijevega sladkorja,
  • sladkor v prahu in vaniljev sladkor za posip.

Za pripravo krhkega testa za piškote v posodo vsujte moko, mlete orehe, sladkor in semena vanilijevega stroka. Dodajte zmehčano maslo in premešajte najprej s kuhalnico, nato pa še zgnetite na roke, da se testo dobro poveže. Pripravljeno testo za pol ure postavite v hladilnik, saj se bo tako lažje oblikovalo in ne bo premehko. Ko ga vzamete iz hladilnika, ga na pomokani površini oblikujte v dolg svaljek. Razrežite ga na manjše kose in oblikujte svaljke do debeline mezinčka. Razrežite jih na dolžino 5 cm in oblikujte v rogljičke. Rogljičke položite na pekač obložen s peki papirjem in specite v pečici, ki ste jo pred tem segreli na 170-180°C. Po 12 minutah so piškoti pečeni. Piškote malenkost ohladite in še tople povavljajte v mešanici kristalnega sladkorja z dodatkom vanilijevega sladkorja.

Priprava prazničnih dobrot je tudi odličen način za druženje in povezovanje vaše družine, zato so prazniki pravi čas, da na kakovosten način skupaj ustvarjate in se na koncu tudi posladkate. Otroci bodo zagotovo navdušeni: s pripravo jih boste za kar nekaj časa zamotili, s posladkom na koncu pa razveselili. Čudovit občutek je, ko nekaj ustvariš z lastnimi rokami in nato s ponosom pokažeš rezultat dela, s katerim se lahko celo posladkaš. Pa veselo na delo in čudovit preostanek praznikov!