08. 03. 2016

Vrste kuhalnih plošč


Odkar se je kuhalo zgolj na štedilnikih na drva je preteklo mnogo časa. Tehnološki razvoj je prinesel velik napredek, ki se odraža tudi na vedno pestrejših možnostih kuhanja. Kuhalne plošče se razlikujejo glede na vrsto energije, ki jo uporabljajo za svoje delovanje, in glede na tehnologijo delovanja. V nadaljevanju razkrivamo med katerimi vrstami lahko dandanes izbiramo.

Klasične električne kuhalne plošče

Iz litine narejene grelne plošče so vgrajene v nerjavečo kuhalno ploščo. Obstaja več vrst klasičnih električnih grelnih plošč: navadne, avtomatske in hitrogrelne. Avtomatske plošče imajo na sredini plošče kovinsko tipalo, ki avtomatično vzdržuje nastavljeno temperaturo, potem ko se plošča ob vključitvi hitro segreje. Ker se plošča ne pregreva prekomerno, je bolj varčna kot navadna. Hitrogrelne plošče prepoznamo po rdečem krogu, ki je narisan v središču plošče. Takšne plošče se segrejejo hitreje kot navadne, namenjene pa so predvsem hitremu in krajšemu kuhanju.

Simfer električno grelno površino ponuja v kombinirani plošči za kuhanje iz inoksa, ki se ponaša s tremi plini in eno električno ploščo, zanjo pa boste odšteli 159,90 Eur.

Plinske kuhalne plošče 

Plinske kuhalne plošče delujejo na plin in so namenjene kuhanju na odprtem plamenu, jakost kuhanja pa z uravnavanjem plamena nastavljamo sami. Na trgu sta dve vrsti plinskih kuhalnih plošč: pri prvi so plinski gorilniki nameščeni na nerjavečo ploščo, pri drugi pa na steklokeramično površino. Nekatere kuhalne plošče imajo možnost električnega vžiga, ki sproži iskro in zaneti plamen. Kuhanje na plinski kuhalni plošči poteka hitro, vrenje pa preneha takoj, ko plin ugasnemo. Slabosti takšne kuhalne plošče se kažejo v tem, da maščobne kapljice precej umažejo bližnjo okolico, plin pa pri izgorevanju porablja tudi kisik in kondenzira precej vlage, kar posledično slabša bivalne razmere v stanovanju. Posoda se od plamena lahko tudi umaže, njeno dno pa se zaradi visoke temperature lahko deformira. Kljub temu mnogi prisegajo na plin, saj naj bi bila hrana, pripravljena na odprtem plamenu veliko okusnejša.

Simfer izdeluje plinske plošče za kuhanje s štirimi plini v belem ali črnem steklu po ceni 239,90 Eur.

Indukcijska kuhalna plošča

Indukcijska plošča na videz izgleda enaka kot običajna steklokeramična plošča. Njeno delovanje pa je popolnoma drugačno. Indukcijsko kuhanje deluje na principu magnetnega polja, ki ga preko magnetne tuljave na posodo inducira električni tok. Na ta način se elektroprevodna posoda neposredno segreje, kuhalna površina pod njo pa ostane hladna, zato postopek imenujemo tudi »hladno kuhanje«. Tudi če je kuhalna cona večja od dna posode, ostane preostali del cone hladen in varen za dotik, vendar je najbolj ekonomično uporabljati posodo, ki ustreza meram kuhalne cone. Če posodo s kuhališča odstranimo, preide plošča v stanje pripravljenosti, ko pa jo vrnemo nazaj na cono, se plošča prižge in greje dalje. Posoda, ki jo uporabljamo za kuhanje na indukcijski kuhalni plošči, mora biti iz kovine, torej elektroprevodna, sicer je plošča ne bo zaznala.

Pri Simferju razpolagajo z dvema modeloma indukcijskih kuhalnih plošč z upravljanjem na dotik, ena izmed njiju pa se ponaša z napredno različico te tehnologije, imenovano drsnik, oz. slider, in je na voljo za 459,90 Eur.

Steklokeramične kuhalne plošče

Pri steklokeramični kuhalni plošči se grelno telo skriva nekaj milimetrov pod steklokeramično površino. Steklokeramika je odporna na udarce in odrgnine, kuhalna površina pa je ravna in zato enostavnejša za kuhanje in čiščenje. Ker je toplotna prevodnost učinkovitejša, so te plošče za približno 20 odstotkov bolj varčne od klasičnih električnih kuhalnih plošč. Temperatura se lahko regulira z vrtljivimi gumbi na stekleni površini, v zadnjem času pa se vedno bolj uveljavlja tehnologija na dotik.

Simfer steklokeramične plošče so na voljo s štirimi ali dvemi hi-light ogrevalnimi površinami, steklokeramika pa se pojavlja tudi v ploščah za kuhanje, ki so kombinacija plina in steklokeramike (trije plini ter ena steklokeramična ogrevalna površina ali dva plina in dve steklokeramični ogrevalni površini). Cene steklokeramičnih plošč se gibljejo od 189,90 Eur, kombinirane pa bodo vaše za 349,90 Eur.

Simfer proizvaja kar devet vrst vgradnih kuhalnih plošč, zato boste med njimi zagotovo našli takšno, ki bo pritegnila vašo pozornost in postala nepogrešljivi del vašega vsakdana.

Viri: Pridobljeno 4.7.2016 iz

http://www.simfer.si/assets/attachments/623/Simfer%20katalog%20SLO%202016.pdf?1466426013

http://okusno.je/clanek/domace/na-cemu-naj-sploh-kuhamo.html

http://www.ideo.si/proizvajalci/BEKO/steklokeramicne_plosce

https://www.ga.si/nasveti/vgradna-pecica-kuhalna-plosca/razlike-med-kuhalnimi-ploscami/